Ik verveel me op het werk!

Wanneer kan je spreken van een bore-out?


Loopbaanbegeleiding deed me goed!

 

Steeds meer werk

Ingrid ving in 2012 een job als verantwoordelijke in de schoonmaak aan. Maar haar werkweek bleek al snel te kort voor het vele werk dat ze kreeg. “Iedereen deed er zijn goesting en er was te weinig structuur,” vertelt Ingrid. “Na 4 maanden slaagde ik er in om wat meer structuur in de organisatie te krijgen, ten koste van mijn eigen gezondheid. Er was steeds minder personeel voor het vele werk dat we kregen en ik klopte massa’ s overuren.”

Opgebrand

“Toen ik het probleem aankaartte bij mijn werkgever, kon ik op weinig begrip rekenen.” Na een tijdje raakte Ingrid écht opgebrand. “Ik was voor het minste geïrriteerd en kreeg steeds meer fysieke klachten. Toen ik hiermee naar de huisarts ging, schreef hij me een tijdje ziek. Ik was mentaal volledig uitgeput. Pas nadien zag ik in dat ik over de grens ging.”

Gewoon mezelf kunnen zijn

Tijdens haar arbeidsongeschiktheid kwam Ingrid via het ABVV terecht bij Ilse, onze loopbaanbegeleidster in Gent. “Ik zat toen echt in een dieptepunt. Op mijn werk en in mijn omgeving begrepen ze niet wat er aan de hand was met mij.” Ingrid werd op het juiste moment doorverwezen. “Eindelijk voelde ik me begrepen! Bij Ilse kwam ik tot rust en kon ik gewoon mezelf zijn. Dat deed me goed… “

Inspirerende oefeningen

“Ilse liet me heel wat oefeningen en testen maken waardoor ik een heel andere kijk op mezelf en op mijn toekomst kreeg. Ik stond opnieuw stil bij de capaciteiten die ik heb. Eens je zo lang aan de slag bent sta je daar niet meer bij stil.” Na 8 uren loopbaanbegeleiding – gespreid over 4 maanden – besliste Ingrid dat ze professioneel een andere weg wilde inslaan. “Ik koos er bewust voor om in de productie te gaan! Nu werk ik in ploegen en heb ook een aantal verantwoordelijkheden. Maar mijn werk is nu afgebakend. Als ik thuis kom, kan ik het volledig loslaten. Hierdoor geniet ik meer van elke dag. Ik sta weer positief in het leven!”

Het werk moet doenbaar blijven

Zelfs één jaar na de loopbaanbegeleiding kijkt Ingrid ’s zondags nog vaak in haar map van loopbaanbegeleiding. “De oefeningen van toen helpen me nu nog steeds, zoals een oefening over tijdsindeling. Omdat ik in balans wil blijven, ben ik daar héél bewust mee bezig. Ik word 50 en heb nog zeker 15 loopbaanjaren voor de boeg. En die moeten doenbaar blijven. Dankzij loopbaanbegeleiding besef ik hoe belangrijk dit voor me is.”

Voor iedereen die eens wil polsen...

Ingrid vertelde al haar vrienden over loopbaanbegeleiding. “Veel mensen rondom mij zijn 50-plusser en weten vaak niet goed welke soort dienstverlening er bestaat. Aan iedereen die niet meer weet welke richting uit, of gewoon eens wil polsen of ze nog op de juiste stoel zitten, raad ik loopbaanbegeleiding aan!”

De tegenhanger van de burn-out is de bore-out. Dat is het gevolg van een enorme verveling op de werkvloer. Ook dit kan lichamelijke en psychische klachten tot gevolg hebben.

Zo herken je een Bore-out:

  • Je job biedt onvoldoende uitdaging. Misschien heb je niet genoeg taken om je werkdag op te vullen of heb je wel werk genoeg, maar vind je het niet uitdagend genoeg. Je job past mogelijks niet bij je persoonlijkheid of opleidingsniveau.
  • Je hebt een algemeen gevoel van lusteloosheid. Je bent niet meer gemotiveerd om naar je werk te gaan.
  • Omdat je geen voldoening haalt uit je werk, heb je te kampen met een laag zelfbeeld.
  • Eventueel heb je ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid of verstoorde eetlust.

 

Vaak schamen mensen met een bore-out zich voor hun verveling en durven ze er niet over te praten. Ze doen alsof ze druk bezig zijn. Bijvoorbeeld door tijdens de werktijd privézaken te regelen, online het nieuws te lezen of spelletjes te spelen.

Herken je bovenstaande symptomen?

Laat deze situatie niet te lang aanslepen! Want na een tijdje kan verveling je zelfvertrouwen kapot maken.

Wat je we kan doen:

Praat met je werkgever om meer werk of meer uitdagend werk te krijgen. Zorg ook voor voldoende ontspanning na het werk. Twijfel je om eventueel van job of werkgever te veranderen? Vraag dan een afspraak bij één van onze loopbaanbegeleiders en maak zo een doordachte keuze. 

Dankzij loopbaanbegeleiding kom je beter te weten welk soort werk er wél bij je persoonlijkheid past of krijg je ondersteuning bij het bespreekbaar maken van je probleem binnen je eigen organisatie. De loopbaanbegeleiders houden uiteraard rekening met je specifieke wensen en mogelijkheden.

Kies het juiste moment

Omdat je maar recht hebt op 2 loopbaancheques om de 6 jaar vinden we het belangrijk dat jij je cheques op het goede moment benut. Loopbaanbegeleiding volg je best wanneer je op een heldere manier naar jezelf kan kijken. Dan pas kan je realistische plannen maken voor jouw loopbaantoekomst. 

Kan je je vinden in de volgende stellingen? Dan ben je klaar om de stap naar loopbaanbegeleiding te zetten:

  • Er komen geen negatieve gevoelens bij me op als ik praat over mijn loopbaantoekomst.
  • Ik wil mijn loopbaan in handen nemen en heb voldoende energie om hiervoor bepaalde acties te ondernemen.

 

Weet je niet of het momenteel wel een goed moment is om loopbaanbegeleiding te volgen? Neem zeker contact op voor een vrijblijvend gesprek met je loopbaanbegeleider. Hij of zij zal samen met jou nagaan of je er klaar voor bent.

Gratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook