10 valkuilen voor jobstudenten

Voor veel studenten is de zomer de periode om een centje bij te verdienen. De beste manier hiervoor is werken als ‘jobstudent’. Toch zitten er hier en daar enkele aandachtspunten en valkuilen.


Waar moet je zeker op letten?

 1. Teken altijd een schriftelijk contract, lees dit contract ook zeer goed na en vraag steeds een kopie. Bij twijfel: vraag info aan je vakbond VOOR je je contract tekent. 
 2. Controleer de begin- en einddatum van het contract. Als je een maandcontract tekent, kijk dan ook na of het een volledige maand is. 
 3. Controleer je loon op je contract. Dit is een verplichte vermelding in een contract. Loon dat ze beloven is niet altijd gelijk aan het loon in je contract! 
 4. Zorg dat je een kopie ontvangt van het arbeidsreglement en lees dit goed na.
 5. Zorg dat je altijd een loonfiche ontvangt voor de gewerkte dagen. Kijk loonfiches goed na en bewaar deze goed.
 6. Als er bijzondere veiligheidsvoorschriften zijn, leef deze dan na, maar kijk er ook op toe dat het mogelijk is deze na te leven. Moet je bijvoorbeeld veiligheidsschoenen dragen dan moet je deze krijgen, zelfs al kom je maar twee weken werken.
 7. Feestdagen die vallen in de periode dat je werkt, moeten betaald worden. Als je langer dan 15 kalenderdagen tewerkgesteld bent, dan worden feestdagen tot 14 dagen na het contract betaald. 
 8. Als je meer werkt dan 475 uren, zal je vanaf het 476de uur onder de regelgeving van een gewone werknemer vallen.  Je zal dan 13.07% RSZ bijdrage moeten betalen. 
 9. Bij ontslag moet je een schriftelijk document ontvangen. Je tekent dit enkel voor ONTVANGST, niet voor akkoord. Mondeling ontslag is niet voldoende! Na je ontslag heb je nog recht op enkele dagen opzeg.
 10. Gewerkte prestaties moeten betaald worden. Zelfs al ben je in opleiding of op proef, iemand die werkt moet betaald worden. Ga dus niet gratis proefdraaien met de belofte dat je wordt aangenomen.

Hou ook de algemene regels in het oog

Dit zijn 10 belangrijke regels voor jobstudenten. Hou daarnaast ook de algemene reglementering in het oog. Dit wil zeggen dat je als jobstudent maximum 475 uren mag werken aan 2.71% solidariteitsbijdragen.  Als jobstudent mag je maximum 12 maanden ononderbroken bij dezelfde werkgever werken.

Contact en info

 • ABVV-Jongeren regio Antwerpen | Ommeganckstraat 35 | 2018 Antwerpen
  Tel. 03 220 66 92 of 03 220 67 23 | Fax 03 220 66 73 | abvv.jongeren.antwerpen@abvv.be  

Lees ook

Zoek op trefwoord

jobstudenten Magik?